top of page

FIFA 18: sterk, maar niet vernieuwend genoeg

Het eerste FIFA spel werd in 1993 gemaakt en was te spelen op verschillende apparaten (onder andere Gameboy en Super Nintendo). EA is vanaf dit jaar elk jaar met een nieuwe game gekomen. Er zijn sindsdien veel veranderingen uitgevoerd met betrekking tot de gameplay, speler database en de speltypes. FIFA 18 weer veel omzet zou genereren. Wat houdt de 'FIFA-factor' in en is FIFA 18 de moeite waard?


Het eerste FIFA spel werd in 1993 gemaakt en was te spelen op verschillende apparaten (onder andere Gameboy en Super Nintendo). EA is vanaf dit jaar elk jaar met een nieuwe game gekomen. Er zijn sindsdien veel veranderingen uitgevoerd met betrekking tot de gameplay, spelerdatabase en de speltypes.


In welke opzichten is FIFA 18 vernieuwend ten opzichte van FIFA 17?

De Ultimate team mode is verder uitgebreid met toernooien en competities, zodat je als speler meer keuze hebt uit offline en online uitdagingen om aan te gaan. Ook kun je elftallen verzamelen in Ultimate team en hiermee bonussen verdienen. Voor de verzamelaars is dit leuk tijdverdrijf.


In het carrière speltype, dat al voor kwam in de oudste FIFA's, kun je voor het eerst 'echte' onderhandelingen voeren. De onderhandelingen worden voorzien van een animatie, waarin je als trainer onderhandelt met een andere club over de transfersom van een speler. Deze toevoeging is een leuk idee geweest van EA, maar de uitvoering is matig. Elke onderhandeling ziet er hetzelfde uit en de animaties kosten teveel tijd, waardoor je als speler elke keer onnodig lang moet wachten.


Nieuw in FIFA 18 is de gamemode: 'The Journey', waarin je als voetballiefhebber Alex Hunter jezelf moet bewijzen op het voetbalveld. Naarmate het verhaal vordert komt Alex steeds meer in de schijnwerpers te staan en speelt hij voor betere clubs. De afwisseling tussen wedstrijden, trainingen en stukken film maken het een compleet verhaal. Persoonlijk denk ik dat er een uitgebreidere verhaallijn nodig is om je echt voor honderd procent in te kunnen leven in het personage Alex Hunter, maar het concept is sterk en dit is een prima eerste poging.


Qua gameplay is er weinig aangepast. Het is vrij lastig om FIFA 18 van FIFA 17 te onderscheiden. Alle controles voelen hetzelfde aan en het teammanagment scherm heeft alleen een andere lay-out gekregen. Een nieuwe feature is het snel wisselen van spelers tijdens dode spelmomenten met behulp van een sneltoets. Dit is een praktische toepassing, met name als je tegen een andere speler offline speelt aangezien het spel niet gepauzeerd hoeft te worden.


Is FIFA 18 de moeite waard?

FIFA is zonder twijfel de beste voetbalgame op de markt en sterke graphics en gameplay zorgen dat ook FIFA 18 de 'FIFA factor' heeft. . Naast 'The Journey' zit er weinig vernieuwends in het spel. In de gameplay is praktisch niets veranderd en deze is vergelijkbaar met die van FIFA 17. Verbeteringen zitten hem in de details. Misschien is dit ook niet zo gek, aangezien de gameplay van FIFA 17 ook sterk was. Voor de trouwe FIFA fans is ook FIFA 18 in ieder geval weer een spel dat je gewoon niet kunt missen door de nieuwe Ultimate team toernooien en de up-to-date speler database. Als EA meer tijd had gestoken in nieuwe speltypes had FIFA 18 vief bakkies kunnen scoren. Voor nu houden we het op vier.



22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page